Tulosten julkistustilaisuus: Selvitys julkisten elintarvikehankintojen vastuullisuudesta ja kotimaisuusasteesta
Maa- ja metsätalousministeriö teetti syksyllä 2022 julkisille hankintayksiköille ja ruokapalveluille kyselyn elintarvikehankintojen kotimaisuusasteesta ja vastuullisuudesta. Vastaava kysely toteutettiin vuonna 2018. Tulosten perusteella nähdään, miten aterioiden ja elintarvikehankintojen vastuullisuus, kotimaisuus ja ravitsemuksellinen laatu julkisissa ruokapalveluissa on kyselyyn vastaajien mukaan kehittynyt viime vuosien aikana. Kyselyssä selvitettiin myös ravitsemussuositusten käyttöä, mahdollisuuksia hankkia luomu- ja lähiruokaa, vastuullisuusoppaiden tunnettuutta, muutoksia kasvisruoan […]
Vastuulliset ruokapalvelut – virtuaali-info
Ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski Tuusulan kunnasta kertoo ruokapalvelupäällikön ja ruokapalvelun moninaisista tehtävistä. Mitä päällikön tehtävään sisältyy, millaista osaamista ruokapalveluilta vaaditaan ja miten vastuullisuus on osa kaikkea tätä? Hankintojen analyysista ja kehittämisestä puhuu Lempäälän kunnan ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid. Liisa kertoo, miten Lempäälän ruokapalvelut ovat vaikuttaneet myös kehyskuntien vastuullisuuteen erityisesti hankintojen osalta. Infot pidetään Teamsissa ja niitä ei […]
Ruokaa läheltä ja yhdessä -verkostoitumistilaisuus Levillä
Hotelli Hullu Poro Rakkavaarantie 3, Sirkka, LeviTapahtuma Levin Hotelli Hullu Porossa tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden esitellä tuotteita potentiaalisille asiakkaille, verkostoitua uusiin yhteistyötahoihin sekä kuulla inspiroivia elintarvikealaan liittyviä puheenvuoroja! Osallistuminen on mahdollista myös etäyhteydellä. Tapahtuman järjestävät Likiruoka- ja Kasvua kestävästä matkailusta -hankkeet. Lisätietoa:leena.toivanen@centria.fi Ohjelma: 12-12.10 Tervetuloa! Lähiruoka osana matkailun kestävyyttä, Katja Kaunismaa, Kideve Elinkeinopalvelut12.10-13.00 Yrittäjän puheenvuoro: Mettän Maku, Tuuli Rautava13-13.10 Pohjois-Lapin Ruoka Oy […]
Maukasta makkaraa, lihaisia leikkeleitä – Laadukkaita jalosteita lapinlehmän lihasta
Ammattiopisto Lappian Louen koulutila Kätkävaarantie 69, LoueTyöpajassa opitaan tekemään lihajalosteita lapinlehmän lihasta. Teemoina ovat ruhon eri osien hyödyntäminen jalosteissa ja muutaman helpon lihajalosteen valmistaminen. Tarkempia tietoja tulossa myöhemmin. Lisätietoja työpajasta: Anna-Riikka Lavia p. 040 1524043sähköposti: anna-riikka.lavia@lappia.fi Anne Tuomivaarap. 040 4844160sähköposti: anne.tuomivaara@ulapland.fi
Mitä vastuullisuus maksaa? -webinaari
Rakennetaanko kunnan uusi koulu energiatehokkaaksi ja sisäilmaltaan laadukkaaksi? Millaista ruokaa koulussa tarjoillaan? Hankinnoilla voi ja kannattaa vaikuttaa! Haluaisitteko huomioida ympäristön, sosiaalisen vastuun ja luonnon monimuotoisuuden hankinnoissa aiempaa paremmin, mutta kustannukset mietityttävät? Tervetuloa webinaariin kuulemaan vinkkejä ja käytännön esimerkkejä vastuullisista ja kustannustehokkaista julkisista hankinnoista! Webinaarissa perehdytään mm. Reilun kaupan ja luomun käytön edistämiseen sekä Joutsenmerkityn rakentamisen […]
Vastuullinen ruokamatkailu -työpaja
Ravintola Uitonpirtti Uitonniemientie 1, KemijärviVastuullisuus yrityksessä näkyy monin eri tavoin. Se voi olla sähkön ja veden säästämistä, se on lähellä tuotettujen raaka-aineiden hyödyntämistä, ruokahävikin vähentämistä, se on paikallisuutta ja autenttisuutta, se on yhteistyötä alueen yritysten kanssa, se on positiivisen työntekijäkokemuksen tarjoamista, se on viestimistä asiakkaille vastuullisista teoista. Tervetuloa Vastuullinen ruokamatkailu -hankkeen järjestämään työpajaan Kemijärven Uitonpirtille 7. helmikuuta! Ohjelma: 13.00 […]
Vastuullista liiketoimintaa ruokamatkailusta -webinaari
Vastuullista liiketoimintaa ruokamatkailusta -webinaari järjestetään keskiviikkona 8.2.2023 klo 14:00-16:45. Webinaarissa tulet kuulemaan uudistavasta maataloudesta ja uusista tavoista tuottaa ruokaa, ruokamatkailun trendeistä sekä ruokamatkailun elämyksistä. Puhujat: Uudistava maatalousGalina Kallio - Helsingin yliopisto Ruokamatkailun trenditGiovanna Bertella - University of Tromsø Ruokamatkailun elämyksiäTomi Virtanen - Doerz Lisätietoja: Opri Laamanen Projektikoordinaattori Lapin yliopisto, University of Lapland +358 401913313 opri.laamanen@ulapland.fi
Ruokakasvatuksen teemapäivä
Supersuosittu ruokakasvatuksen teemapäivä järjestetään toistamiseen. Varaa siis kalenteristasi torstai 9.2.2023! Täysin verkossa järjestettävään tilaisuuteen voit osallistua mistä päin Suomea tahansa. Ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa marraskuun lopussa. Maksuton teemapäivän on suunnattu lapsia työssään kohtaaville ammattilaisille varhaiskasvatuksessa, koulussa, ruokapalveluissa ja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Viime vuoden teemapäivään osallistuneista 95 % suosittelisi kollegalle osallistumista! Ohjelmaa koko päiväksi Ruokakasvatuksen teemapäivä koostuu […]
Ruokamatkailun vastuullinen kehittäminen -palvelumuotoilutyöpaja
Uitonpirtti Uitonniementie 1, KemijärviTervetuloa mukaan Ruokamatkailun vastuullinen kehittäminen Via Karelialla -hankkeen järjestämään palvelumuotoilutyöpajaan! Työpaja järjestetään keskiviikkona 15.2.2023 klo 17:00-20:30 Uitonpirtissä Kemijärvellä. Työpajassa tutustutaan palvelumuotoilun työkaluihin ja haetaan palveluiden kehitykseen myös näkökulmaa tulevaisuudesta. Työpaja on ensimmäinen osa kahden työpajan sarjaa, joiden pohjalta kehitetään uusia tuotteita ja palveluita ruokamatkailun teemaan sopien. Lisätietoja:Opri Laamanen, projektikoordinaattori040 191 3313opri.laamanen@ulapland.fi
Luomukasvintuotannon mahdollisuudet Lapissa 20. – 23.2.
Ammattiopisto Lappian Louen koulutila Kätkävaarantie 69, LoueKemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymän hallinnoima Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshanke edistää luomualan kehitystä ja kasvua Lapin läänin alueella. Hanke järjestää tiedotustilaisuuksia Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteessä (Kätkävaarantie 69) helmi-maaliskuun aikana (tilaisuuksiin on myös etäosallistumismahdollisuus). Tiedotustilaisuuksista hankittua tietoa voi käyttää hyväkseen ja hakeutua halutessaan Ammattiopisto Lappiaan opiskelijaksi suorittamaan yhden tutkinnonosan: Luomutuotteiden tuottaminen. Näin toimien osallistuja voi hankkia myös todistuksen, joka […]
Luomukotieläintuotannon mahdollisuudet Lapissa 27. – 28.2.
Ammattiopisto Lappian Louen koulutila Kätkävaarantie 69, LoueKemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymän hallinnoima Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshanke edistää luomualan kehitystä ja kasvua Lapin läänin alueella. Hanke järjestää tiedotustilaisuuksia Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteessä (Kätkävaarantie 69) helmi-maaliskuun aikana (tilaisuuksiin on myös etäosallistumismahdollisuus). Tiedotustilaisuuksista hankittua tietoa voi käyttää hyväkseen ja hakeutua halutessaan Ammattiopisto Lappiaan opiskelijaksi suorittamaan yhden tutkinnonosan: Luomutuotteiden tuottaminen. Näin toimien osallistuja voi hankkia myös todistuksen, joka […]
Lannoituskustannukset kuriin -työpaja Ranua
Ranuan kunnanvirasto Keskuskatu 34, RanuaMietitkö miten lannoituskustannuksia voisi saada alemmas kustannusten noustessa? Entä mitä vaihtoehtoja on ”perinteisen lannoituksen” rinnalle? Tule mukaan työpajaan ottamaan selvää! Työpajapäivät maaliskuussa 2023: 1.3. Ranua, Kunnanvirasto (Keskustie 34)2.3. Sodankylä, Kunnantalo (Jäämerentie 1)13.3. Loue, Maatilayrittäjyysoppilaitos (Kätkävaarantie 69)16.3. Ylitornio, Kunnantalo (Alkkulanraitti 55)21.3. Kemijärvi, Kaupungintalo (Hallituskatu 4) Alustava ohjelma: 10.30-11.30 Juha Sohlo, Asiantuntija Proagria Oulu, Kustannustehokas sadon […]