Elintarvike- ja luonnontuotealan opintoja tarjoavat useat eri koulutusorganisaatiot Lapin alueella. Perustutkintokoulutusta järjestetään Rovaniemen koulutuskuntayhtymän REDU:n, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen sekä koulutuskeskus Lappian toimesta. Elintarvike- ja ravintola-alan perustutkintojen laajuus on 180 opintopistettä ja opinnot kestävät 2-3 vuotta. Perustutkinto-opetuksen lisäksi oppilaitokset tarjoavat elintarvikealaan liittyviä lisä- ja täydennyskoulutuksia.
Elintarvike- ja luonnontuotealan korkeakouluopintoja puolestaan järjestää Lapin ammattikorkeakoulu, jossa tutkintonimikkeinä ovat agrologi ja restonomi. Opintoja ammattikorkeakoulussa on mahdollista jatkaa aina ylempään korkeakoulututkintoon saakka.
REDU: Elintarvikeala sekä ravintola- ja catering-ala
Elintarvikeala
Elintarvikealan ammatillisen perustutkinnon voi opiskella Rovaniemellä REDU:n Jänkätien toimipisteessä. Opintolinjoja on kaksi: elintarvikkeiden valmistaja sekä leipuri-kondiittori. Tutkintojen laajuus on 180 opintopistettä ja kesto 2-3 vuotta.
Elintarvikkeiden valmistajan ammattiosaamiseen kuuluu tuotekehitystä, tuotteiden valmistusta ja myyntityötä. Työllistymismahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kaupan ala tai teollisuus elintarviketuotannon valmistuksen, myynnin tai markkinoinnin parissa. Leipuri-kondiittori puolestaan valmistaa työssään ruoka- ja kahvileipiä, kakkuja, leivoksia sekä muita asiakkaiden toivomusten mukaisia tuotteita. Työhön kuuluu myös jatkuvaa tuotekehitystä.
Ravintola- ja catering-ala
Ravintola ja catering-alan perustutkinnon opintolinjat ovat kokki ja tarjoilija. Kokiksi voi opiskella joko REDU:n Kittilän tai Rovaniemen Jokiväylän toimipisteissä. Tarjoilijan koulutus järjestetään Rovaniemellä Jokiväylällä.
Lapissa alan erityispiirteinä ovat matkailu ja kansainvälistyminen, jotka vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseen, ruokatottumuksiin ja raaka-aineiden monipuolistumiseen.
Koulutuksiin haetaan joko yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. REDU tarjoaa myös elintarvikealaan liittyvää lisä- ja täydennyskoulutusta, johon voi tutustua koulutuskalenterissa.
Lappia: Elintarvikeala, ravintola- ja catering-ala sekä kalatalouden ja luonnontuotealan koulutus
Ammattiopisto Lappialla elintarvikealan perustutkinnon opiskelu on mahdollista Torniossa ja Tervolassa. Ravintola- ja catering-alan koulutus puolestaan järjestetään Torniossa ja Muoniossa.
Muonion toimipisteessä voi lisäksi opiskella luontoalaa, johon kuuluu myös luonnontuotealan osaamisala. Ammattitutkintona voi suorittaa luonnontuotejalostajan ja/tai luonnontuoteneuvojan tutkinnon. Luontoalan erikoisammattitutkintona voi suorittaa luonnontuotekehittäjän tutkinnon.
“Villiruokaa ammattikeittiössä” -opintokokonaisuus on ravintolakokin täydennyskoulutus, josta valmistuu luonnonraaka-aineita hyödyntäviä ammattilaisia.
Kalatalousalan perustutkinto-opiskelu puolestaan tapahtuu Kemissä. Opintoihin kuuluu vesi- ja kalantutkimustiedon keräämistä ja hyödyntämistä, kalastusta ja pyydysrakentamista, kalankäsittelyä ja kalajalosteiden valmistusta kalastustuotteiksi ja kalajalosteiksi sekä vesiviljelyä. Valmistuttuaan opiskelija voi työllistyä esimerkiksi kalanjalostus-, vesiviljely tai kalastusmatkailuyrityksiin.
Koulutuksiin haetaan jatkuvan haun kautta.
Saamelaisalueen koulutuskeskus: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa niin perustutkinto-opintoja kuin mahdollisuuden täydentää osaamista opiskelemalla tutkinnonosia. Ravintola- ja catering-alan koulutus järjestetään Inarissa. Pohjois-Lapin lisäksi opiskelu ja harjoittelut on mahdollista suorittaa työpaikoilla muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja tietysti ympäri Suomea.
Koulutuksiin haetaan jatkuvan haun kautta.
Lapin ammattikorkeakoulu: Agrologi- ja restonomikoulutus
Agrologi
Lapin ammattikorkeakoulun agrologiopinnoissa korostuvat luonnontuotealan sekä maa-, poro- ja metsätalouden ammattiosaaminen. Bio- ja kiertotalous on kytketty osaksi koulutusta. Agrologi on asiantuntija, joka työskentelee esimerkiksi yrittäjänä, maaseutuasiamiehenä, porotalousneuvojana tai opetustehtävissä. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun myös esimerkiksi työn ohella. Agrologiopintojen laajuus ammattikorkeakoulussa on 240 opintopistettä ja opinnot kestävät 4 vuotta.
Restonomi
Restonomi on matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto, joka tuottaa osaamista muuttuvan työelämän kansallisiin ja kansainvälisiin työtehtäviin. Lapin AMK:n restonomiopinnot ovat hyvin työelämäläheisiä mahdollistaen verkostoitumisen Lapin matkailun elinkeinoelämän kanssa. Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja opinnot kestävät 3½ vuotta. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina.
Ylempi AMK
Ammattikorkeakouluopintoja on mahdollista jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon saakka. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot on tarkoitettu jo työelämässä oleville korkeakoulututkinnon suorittaneille. Tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.