Skip to content
  • ETUSIVU
  • TAPAHTUMAT
  • VERKOSTOT & YHTEISTYÖ
    • Elintarvikealan koulutus lapissa
    • Hankeluettelo
    • Hankerahoitus
    • Hankkeiden materiaalipankki
    • Maaseutuklusteri & kansainvälinen yhteistyö
  • OHJEITA ELINTARVIKEYRITTÄJÄLLE
    • Elintarvikelainsäädäntö
    • Kumppanuusmaatalous
    • Oppilaitosten palvelut yrityksille
    • Polku elintarvikealan yrittäjyyteen
    • Tuotteiden myynti- ja jakelualustat
    • Vienti-info
    • Yritysneuvonta
  • YHTEYS & LINKIT

Elintarvike- ja luonnontuotealan koulutus Lapissa

Elintarvike- ja luonnontuotealan koulutus Lapissa

Elintarvike- ja luonnontuotealan opintoja tarjoavat useat eri koulutusorganisaatiot Lapin alueella. Perustutkintokoulutusta järjestetään Rovaniemen koulutuskuntayhtymän REDU:n, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen sekä koulutuskeskus Lappian toimesta. Elintarvike- ja ravintola-alan perustutkintojen laajuus on 180 opintopistettä ja opinnot kestävät 2-3 vuotta. Perustutkinto-opetuksen lisäksi oppilaitokset tarjoavat elintarvikealaan liittyviä lisä- ja täydennyskoulutuksia.

Elintarvike- ja luonnontuotealan korkeakouluopintoja puolestaan järjestää Lapin ammattikorkeakoulu, jossa tutkintonimikkeinä ovat agrologi ja restonomi. Opintoja ammattikorkeakoulussa on mahdollista jatkaa aina ylempään korkeakoulututkintoon saakka.


REDU: Elintarvikeala sekä ravintola- ja catering-ala

Elintarvikkeiden valmistajaksi tai leipuri-kondiittoriksi, REDU

Elintarvikeala

Elintarvikealan ammatillisen perustutkinnon voi opiskella Rovaniemellä REDU:n Jänkätien toimipisteessä. Opintolinjoja on kaksi: elintarvikkeiden valmistaja sekä leipuri-kondiittori. Tutkintojen laajuus on 180 opintopistettä ja kesto 2-3 vuotta.

Elintarvikkeiden valmistajan ammattiosaamiseen kuuluu tuotekehitystä, tuotteiden valmistusta ja myyntityötä. Työllistymismahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kaupan ala tai teollisuus elintarviketuotannon valmistuksen, myynnin tai markkinoinnin parissa. Leipuri-kondiittori puolestaan valmistaa työssään ruoka- ja kahvileipiä, kakkuja, leivoksia sekä muita asiakkaiden toivomusten mukaisia tuotteita. Työhön kuuluu myös jatkuvaa tuotekehitystä.

Ravintola- ja catering-ala

Ravintola ja catering-alan perustutkinnon opintolinjat ovat kokki ja tarjoilija. Kokiksi voi opiskella joko REDU:n Kittilän tai Rovaniemen Jokiväylän toimipisteissä. Tarjoilijan koulutus järjestetään Rovaniemellä Jokiväylällä.

Lapissa alan erityispiirteinä ovat matkailu ja kansainvälistyminen, jotka vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseen, ruokatottumuksiin ja raaka-aineiden monipuolistumiseen.

Koulutuksiin haetaan joko yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. REDU tarjoaa myös elintarvikealaan liittyvää lisä- ja täydennyskoulutusta, johon voi tutustua koulutuskalenterissa.

Elintarvikeala
Ravintola- ja catering-ala
Koulutuskalenteri
Elintarvikeala
Ravintola- ja catering-ala
Koulutuskalenteri

Lappia: Elintarvikeala, ravintola- ja catering-ala sekä kalatalouden ja luonnontuotealan koulutus

Ammattiopisto Lappialla elintarvikealan perustutkinnon opiskelu on mahdollista Torniossa ja Tervolassa. Ravintola- ja catering-alan koulutus puolestaan järjestetään Torniossa ja Muoniossa.

Muonion toimipisteessä voi lisäksi opiskella luontoalaa, johon kuuluu myös luonnontuotealan osaamisala. Ammattitutkintona voi suorittaa luonnontuotejalostajan ja/tai luonnontuoteneuvojan tutkinnon. Luontoalan erikoisammattitutkintona voi suorittaa luonnontuotekehittäjän tutkinnon.

”Villiruokaa ammattikeittiössä” -opintokokonaisuus on ravintolakokin täydennyskoulutus, josta valmistuu luonnonraaka-aineita hyödyntäviä ammattilaisia.

Kalatalousalan perustutkinto-opiskelu puolestaan tapahtuu Kemissä. Opintoihin kuuluu vesi- ja kalantutkimustiedon keräämistä ja hyödyntämistä, kalastusta ja pyydysrakentamista, kalankäsittelyä ja kalajalosteiden valmistusta kalastustuotteiksi ja kalajalosteiksi sekä vesiviljelyä. Valmistuttuaan opiskelija voi työllistyä esimerkiksi kalanjalostus-, vesiviljely tai kalastusmatkailuyrityksiin.

Koulutuksiin haetaan jatkuvan haun kautta.

Elintarvikeala
Ravintola- ja catering-ala
Kalatalousala
Luontoala
Lisä- ja täydennyskoulutus
Elintarvikeala
Ravintola- ja catering-ala
Kalatalousala
Luontoala
Lisä- ja täydennyskoulutus

Saamelaisalueen koulutuskeskus: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa niin perustutkinto-opintoja kuin mahdollisuuden täydentää osaamista opiskelemalla tutkinnonosia. Ravintola- ja catering-alan koulutus järjestetään Inarissa. Pohjois-Lapin lisäksi opiskelu ja harjoittelut on mahdollista suorittaa työpaikoilla muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja tietysti ympäri Suomea.

Koulutuksiin haetaan jatkuvan haun kautta.

Tarjoilija
Kokki

Lapin ammattikorkeakoulu: Agrologi- ja restonomikoulutus

Agrologi

Lapin ammattikorkeakoulun agrologiopinnoissa korostuvat luonnontuotealan sekä maa-, poro- ja metsätalouden ammattiosaaminen. Bio- ja kiertotalous on kytketty osaksi koulutusta. Agrologi on asiantuntija, joka työskentelee esimerkiksi yrittäjänä, maaseutuasiamiehenä, porotalousneuvojana tai opetustehtävissä. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun myös esimerkiksi työn ohella. Agrologiopintojen laajuus ammattikorkeakoulussa on 240 opintopistettä ja opinnot kestävät 4 vuotta.

Restonomi

Restonomi on matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto, joka tuottaa osaamista muuttuvan työelämän kansallisiin ja kansainvälisiin työtehtäviin. Lapin AMK:n restonomiopinnot ovat hyvin työelämäläheisiä mahdollistaen verkostoitumisen Lapin matkailun elinkeinoelämän kanssa. Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja opinnot kestävät 3½ vuotta. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina.

Ylempi AMK

Ammattikorkeakouluopintoja on mahdollista jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon saakka. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot on tarkoitettu jo työelämässä oleville korkeakoulututkinnon suorittaneille. Tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Agrologiopinnot
Restonomiopinnot
YAMK-tutkinnot
Agrologiopinnot
Restonomiopinnot
YAMK-tutkinnot