Oppilaitokset tarjoavat monenlaisia palveluita elintarvike- ja luonnontuotealan yrityksille. Oppilaitosten opetus-, kehitys- ja tutkimustiloissa on mahdollista muun muassa kehittää ja testata erilaisia palveluita ja tuotteita. Tutustu oppilaitosten palveluihin tällä sivulla.
Ammattiopisto Lappia
Louen toimipiste
Ammattiopisto Lappian Louen toimipiste eli Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden sijoittaa toimintojaan, kuten esimerkiksi toimi- ja tuotantotiloja ja viljelmiään Louelle. Ammattiopisto Lappian koulutilalla tuotetaan lapinlehmien maitoa ja lihaa sekä suomen- ja kainuunharmaslampaiden lihaa, villaa ja taljoja, sekä viljellään nurmirehua sekä puutarha- ja erikoiskasveja.
Louelle ollaan parhaillaan rakentamassa myös Lähiruuan osaamiskeskusta. Osaamiskeskus edistää lappilaisen elintarviketuotannon kehittymistä resurssiviisaammaksi, kestävämmäksi, saavutettavammaksi ja kannattavammaksi. Keskuksen toteutussuunnitelma on ladattavissa alta.
Lisätietoja:
Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus
Jarmo Saariniemi
0400 337 169
jarmo.saariniemi@lappia.fi
Yritysyhteistyö
Anna-Riikka Lavia
040 152 4043
anna-riikka.lavia@lappia.fi
Muonion toimipiste
Ammattiopisto Lappian Muonion toimipisteen opetuskeittiötä on mahdollista vuokrata. Kyseessä on elintarviketila, jossa voi valmistaa myös myyntiin meneviä tuotteita. Käytettävissä ovat muun muassa suurtalouskeittiön uunit, liedet, erilaiset jauhatuskoneet ja blenderit, vakumointikone, mehumaija, omenamehupuristin sekä vesipaineella toimiva mehupuristin.
Lisäksi käytössä on luonnonraaka-aineiden käsittelytila Tupasvilla, jossa on useita yrttikuivureita. Molemmissa tiloissa on käytössä kylmä- ja pakastetilaa. Tupasvillassa on myös pieni keittiö kokeiluja varten. Toimipisteessä on mahdollista valmistaa myös luonnonkosmetiikkaa.
Lisätietoja:
Rauni Korva-Hyötylä
040 185 6425
rauni.korva-hyotyla@lappia.fi
Tornion toimipiste
Tornion toimipisteessä sijaitsevassa elintarvikealan oppimisympäristöstä on mahdollista vuokrata tuotekehitys- ja suurtalouskeittiötiloja asiaankuuluvine laitteineen ja kalustoineen. Elintarvikealan yksikkö toteuttaa yrityksille tilaustöitä sekä toteuttaa myös tuotekehitystöitä. Opiskelijoita sijoittuu yrityksiin työelämässä oppimisen jaksoille.
Lisätietoja:
Sirpa Heinonen-Koskela
044 749 270
sirpa.heinonen-koskela@lappia.fi
Lapin ammattikorkeakoulun ja Arktisen keskuksen biolaboratorio
Lapin ammattikorkeakoulun ja Arktisen keskuksen biolaboratorio on keskittynyt erityisesti luonnontuotteiden tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Biolabrasta löytyvät monipuoliset ammattilaitteet ja asiantuntemusta tuotekehitysprosessin eri vaiheisiin raaka-aineen esivalmistelusta pakkaukseen.
Käytettävissä ovat muun muassa pakkaskuivain, kuivurit, uuttolaitteet, koekeittiö ammattikeittiölaitteineen, pakkauslaitteet, kuten kammio- ja pöytävakuumikone, sekä erilaista laboratoriolaitteistoa. Ammattikorkeakoulu ja yliopisto tarjoavat yrittäjien käyttöön myös laaja-alaista osaamista ja tutkimustietoa luonnontuotteisiin ja sivuvirtoihin liittyen.
Biolabran tiloihin voit tutustua myös omalta kotikoneelta käsin. Siirry virtuaaliesittelyyn
Lisätietoja:
Petri Muje
040 768 6602
petri.muje@lapinamk.fi
Sirja Sarkkinen
040 512 5745
sirja.sarkkinen@lapinamk.fi
Saamelaisalueen koulutuskeskus
Teurastamo ja lihanjalostamo
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Toivoniemen toimipaikassa on Suomen ainoa opetuskäytössä oleva poroteurastamo. Sen yhteydessä ovat nykyaikaiset lihankäsittely- ja jatkojalostustilat sekä laitteet. Tuotantotiloissa on mahdollista myös teurastuksen sivutuotteiden talteenotto.
Teurastamo on tarkoitettu opetustoimintaan, mutta silloin kun tiloissa ei ole opetusta, oppilaitos vuokraa tiloja yksityisille poroelinkeinon harjoittajille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poronhoitaja voi tuoda poronsa laitokseen, teurastaa, leikata sekä pakastaa lihat ja viedä ne sieltä valmiina tuotteena markkinoille maksamalla vain vuokran tilojen käytöstä.
Lisätietoja:
Outi Jääskö
0400 395 679
outi.jaasko@sogsakk.fi
Nilla Angeli
050 325 5756
nilla.angeli@sogsakk.fi
Kalankäsittely
Hopianlammella sijaitsevissa kalanjalostustiloissa on mahdollista perata, fileoida, lämmin- ja kylmäsavustaa sekä pakata tuotteita. Käytettävissä on myös suomustuskone. Lisäksi täyssäilykkeiden ja marinoitujen tuotteiden valmistaminen on mahdollista. Tiloja vuokrataan kalajalosteiden valmistukseen opetusaikojen ulkopuolella.
Lisätietoja:
Ismo Joentakanen
0400 131 521
ismo.joentakanen@sogsakk.fi
REDU
REDU:n elintarvikekoulutuksen tiloista löytyy yli sata pienkonetta ja laitetta, jotka ovat myös yrittäjien käytössä. REDU:n tiloissa yrittäjä voi:
- tehdä tuotekehitystä
- tehdä pientuotantoa yhdessä opiskelijoiden kanssa
- kokeilla erilaisia menetelmiä ja laitteita
- pakata tuotteita
- tehdä erilaisia liha-tuotteita, kuten makkaraa, säilykkeitä sekä lämmin- ja kylmäsavutuotteita
- pullottaa virvoitusjuomia
- valmistaa massoja kippikattilalla
- tehdä jäätelöä
- tutustua ajanmukaiseen elintarvikepuhtaanapitoon
Lisätietoja:
Maarit Vilppunen
040 355 3509
maarit.vilppunen@redu.fi