Elintarvikelain tarkoituksena on suojella kuluttajaa elintarvikemääräysten vastaisten tuotteiden aiheuttamilta terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta. Lain tavoitteena on myös varmistaa elintarvikkeiden sekä niiden käsittelyn turvallisuus ja laatu sekä niistä annettujen tietojen riittävyys ja oikeellisuus. Lisäksi lain tarkoituksena on parantaa elintarvikealan yritysten toimintaedellytyksiä.
Koko EU-aluetta koskevat yleisluontoiset EY-asetukset. Näitä toteutetaan jokaisessa jäsenvaltiossa kansallisella lainsäädännöllä. Suomessa kansallisia säädöksiä on neljää tasoa:
- Elintarvikelaki
- Asetukset
- Viranomaisen määräykset
- Viranomaisen ohjeet
Lähteet: Finlex 297/2021 & Ruokatieto.fi
Luonnontuotteiden käyttöön elintarvikkeissa vaikuttaa merkittävästi vuonna 2015 uudistettu uuselintarvikeasetus. Uuselintarvikeasetuksesta on koottu paljon hyödyllistä tietoa muun muassa Suomen luontoyrittäjyysverkoston sekä Ruokaviraston nettisivuille. Tutustu uuselintarvikeasetuksen vaatimuksiin seuraavista linkeistä:
Lisätietoa elintarvikelainsäädännöstä
Ruokaviraston sivuille on koottu monipuolisesti tietoa elintarvikkeisiin ja niiden käsittelyyn liittyvistä säädöksistä pellolta pöytään asti. Tutustu ainakin seuraaviin:
- Elintarvikelaki sekä Maa- ja metsätalousministeriön asetukset
- Lainsäädäntö elintarvikeryhmittäin
- Elintarvikehygienia
Elintarviketieto-opas
Ruokaviraston elintarviketieto-opas on tarkoitettu sekä elintarvikevalvojien että elintarvikealan toimijoiden käyttöön.
Elintarviketieto-oppaassa on tietoa pakatuista ja pakkaamattomista elintarvikkeista annettavista yleisistä pakollisista tiedoista ja niitä koskevista merkintämääräyksistä.
Lataa opas alla olevasta linkistä:
Ravitsemus- ja terveysväiteopas
Ruokaviraston uudistettu Ravitsemus- ja terveysväiteopas sisältää kattavasti tietoa väitteiden käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Opas on suunnattu elintarvikealan yrityksille ja valvojille, mutta on avuksi myös kaupallista yhteistyötä tekeville somevaikuttajille.