Tältä sivulta voit ladata vapaasti käyttöösi elintarvike- ja luonnontuotealan hankkeiden materiaaleja!
Lapin Ruokapiste, www.lapinruokapiste.fi, on kaupallisille toimijoille ammattikäyttöön tarkoitettu sähköinen alusta, joka tuo yhteen lappilaisen lähiruuan tuottajat, kuljettajat ja ostajat. Lapin Ruokapiste on hakupalvelu, jonne ammattilaiset ja yritykset voivat rekisteröityä lappilaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden myyjiksi ja ostajiksi. Myös yksityiset ihmiset voivat jättää palveluun myynti-ilmoituksia luonnontuotteista, joiden myyminen on sallittua yksityisille toimijoille. Alustalla ei tehdä kauppaa, vaan sieltä löytää yhteystiedot tarkemman neuvottelun aloittamiseksi.
ClimateFood -hankkeessa on tuotettu artikkelisarja, joka nostaa esiin menestystarinoita ilmastoviisaista ratkaisuista elintarvikealan pienissä yrityksissä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Artikkelit ovat luettavissa alla olevista linkeistä.
- Paahka: Pienelläkin yrityksellä on merkittävä rooli omassa paikallisyhteisössään
- Kujalan tila: Kujalan tilalla karja laiduntaa luonnollisilla merenrantalaitumilla
- Viskaalin tila: Biokaasulaitoksella uusia keinoja ruuantuotannon päästöjen vähentämiseen
- Lapin Villikala: Kaupallinen kalastus ylläpitää puhtaita ja monimuotoisia vesiekosysteemejä
Hankkeessa tuotettu perehdyttämisaineisto on tarkoitettu avuksi työntekijöille, jotka sijoittuvat elintarvikealan yrityksiin uusina työntekijöinä tai työelämässä oppijoina. Elintarvikealan työnantajille aineisto voi puolestaan tarjota ideoita siitä, miten työpaikasta voi tehdä uusille ja vanhoille työntekijöille viihtyisämmän
ja työtehtävistä motivoivampia.
Perehdyttämisaineisto: töissä elintarvikealan mikroyrityksessä
Hankkeessa on luotu Julkisten hankintojen optimointityökalu, jonka tarkoituksena on lisätä omavaraisuutta. Tämä saavutetaan hyödyntämällä mahdollisimman paljon lähialueella tuotettuja hyödykkeitä, jotta hankintojen hyvät taloudelliset vaikutukset jäävät alueelle, ja jotta hankintojen ekologista jalanjälkeä saadaan minimoitua.
Tutustu työkaluun tästä.
Julkaisut Lapin ammattikorkeakoulun LUMEN -verkkolehdessä:
Lappari elinkeino -hankkeen loppuraportissa esitellään hankkeen aikana tehtyjen lapinlehmän maidon ja lihan tutkimusten tulokset ja tarkastellaan lapinlehmien pidon kannattavuutta. Lisäksi raporttiin on koottu hankkeen aikana tehtyjen lapinlehmien omistajien haastattelujen tuloksia.
Julkaisu on luettavissa verkko-osoitteessa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-404-1
Elintarvikehankinnoilla on merkittävä vaikutus lähialueen ja koko maakunnan elinkeinoelämään. Lapin ruoka -hankkeessa julkaistu Elintarvikehankintojen aakkoset -opas kertoo, kuinka julkiset keittiöt voivat hankkia lähellä tuotettuja elintarvikkeita hankintalain mukaisesti.
Lapin ruoka -hankkeen “Lähiruoan tuottajat ja ostajat kaupantekoon” -toimijatreffit järjestettiin Lapin ammattikorkeakoululla 17.5.2023. Oheisesta listasta löydät tapahtumassa mukana olleet tuottajat ja ostajat sekä tiedot, mitä tuotteita heiltä on mahdollista myydä/ostaa.
Lapin ruoka-hankkeen videot sekä tapahtumatallenteet löydät Arktinen biotalous -YouTube-kanavalta. Videot ja tapahtumatallenteet
Luonnontuotealan kehittämisen ratkaisukirja on suunnattu luonnontuotealan yrittäjiksi opiskeleville ja jo yrittäjinä toimiville avuksi yrityksen tuotteistamiseen, kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen.
Hankkeessa on uudistettu www.pororeseptit.fi -sivusto. Sivustolta löytyy herkullisten reseptien lisäksi tietoa myös poroon liittyvästä kulttuurista ja perinteistä Lapissa sekä poronlihan myyjien yhteystietoja.
Tutustu Virtuaaliteurastamoon: porotalouden oppimisympäristöön ja materiaalipankkiin.
Lähituotteesta paikallisen kaupan vetovoimatekijäksi -blogikirjoitus
ÄlyAgri-verkosto toimii älymaatalouden ja sen edistämisen niin tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden kuin opetuksen parissa. Hankkeen tuottamat videot ovat opiksi, iloksi ja hyödyksi.
Tervetuloa tutustumaan Lapin ammattikorkeakoulun ja Arktisen keskuksen biolaboratorioon omalta tietokoneelta käsin! Oheisen linkin avulla voit sukeltaa Biolabraan ja kulkea siellä Google Street View -tyyppisesti. Hiiren rullasta voi zoomata yksityiskohtiin.