
Toiminta-aika: 1.6.2022 – 31.5.2023
Rahoitus: Lapin liitto, AKKE – Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha
Kokonaisbudjetti: 91 295 €
Päätoteuttaja: Paliskuntainyhdistys
Lisätietoja: Matti Särkelä, matti.sarkela@paliskunnat.fi
Nimisuojahankkeessa lisätään tietoisuutta poronlihan alkuperästä tukemalla EU-nimisuojamerkkien käyttöönottoa. Hankkeessa tuotetaan nimisuojaan liittyvää materiaalia ja järjestetään aiheeseen liittyviä infotilaisuuksia. Hankkeessa lisätään poronlihan kysyntää koronakriisin seisauttamilla markkinoilla.
Hankkeessa toteutetaan ravintoloihin suuntautuva alkukartoitus, jonka avulla selvitetään, kuinka tuttu nimisuoja-asia on ravintoloissa, minkälaista potentiaalia ravintoloissa nähdään nimisuojatulla poronlihalla olevan ja minkälaisia työkaluja siellä tarvitaan, jotta nimisuojasta voidaan tehdä poronlihan lisäarvotekijä asiakkaan silmissä.
Alkukartoituksen jälkeen eri puolella aluetta toteutetaan kartoituksen perusteella suunniteltuja, kaikille avoimia webinaareja, joiden sisällöt ovat yhdenmukaiset ja joihin liittyvä aineisto julkaistaan Paliskuntain yhdistyksen www-sivuilla ja soveltuvin osin Pororeseptit-kanavilla (www-sivut, Instagram, Facebook). Lisäksi poronlihan jalostajille järjestetään infotilaisuudet siitä, kuinka poronlihan nimisuojaus vaikuttaa sen myyntiin ravintoloille. Tilaisuuksissa on mukana erityisasiantuntija, joka esittää nimisuojan käytön tueksi esimerkkejä muualta Euroopasta sekä tuo esille mm. sitä, kuinka nimisuojamerkin käytöllä voidaan vaikuttaa myytävän tuotteen hintaan.
Hanke tuottaa sähköisen käsikirjan, jonka avulla ravintoloita opastetaan hyödyntämään poronlihan nimisuojia poronlihan myynnissä ja markkinoinnissa. Käsikirjan sisältöjen laatimisessa on mukana nimisuoja- asian erityisasiantuntija. Poronlihan nimisuojaan liittyen tuotetaan myös poronlihaesite ja muuta menekinedistämismateriaalia. Samojen materiaalien pohjalta tuotetaan ohjeet nimisuojasta myös poronlihan myyjille (jalostajille).
Hanke tekee poronlihan myynnin ja käytön edistämiseksi videomateriaalin, jossa tuodaan esiin nimisuojien lisäksi poronlihan tuotantotapaa ja sen eri käyttömahdollisuuksia. Materiaali jaetaan Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämien www-sivujen kautta ja soveltuvin osin kuluttajille suunnattujen Pororeseptit- kanavien kautta (www-sivut, Instagram, YouTube, Facebook).