Toiminta-aika: 1.11.2020 – 31.12.2021
Kokonaisbudjetti: 37 536,22 €
Rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi ry
Lapin elintarvikeohjelmassa tuodaan esille elintarvike- ja luonnontuotealan yksipuolinen rakenne. Raakaaineita tuotetaan, mutta ne viedään jalostettavaksi muualle. Ohjelman yhtenä tavoitteena on nostaa Lapissa tuotettujen raaka-aineiden jalostusastetta maakunnassa.
Lappilaisista luonnontuotteista tai viljellyistä raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla on paljon tunnistettua potentiaalia lähiruokana ja jalostettuina tuotteina kotimaan markkinoilla. Erityisesti Lapin matkailulle paikallisesti tuotetut jalosteet ovat imago- ja vetovoimatekijä.
Sodankylän ja Pelkosenniemen alueella on elvytetty Lapin kaskinauriin viljely, Sallassa puolestaan on viljelty lappilaista perunaa jo vuosikymmenien ajan. Lapin kaskinauris ja
lappilainen peruna ovat jalostuneet vuosisatojen aikana pohjoisen ilmastoon soveltuviksi lajeiksi, jotka varastoivat yöttömässä yössä talteen sokerit, vitamiinit ja hivenaineet. Ne ovat kasvupaikkansa ja olosuhteiden vuoksi väärentämättömiä elintarvikkeiden raaka-aineita, joilla on edellytykset nousta kaikkien tuntemiksi elintarvikkeiksi ja erilaisten jalosteiden raaka-aineiksi.
Vastaavasti laajat marjakeruualueet ja porolaitumet takaavat Lapille tunnetun ja luontaisesti ominaisten puhtaiden raakaaineiden tuottamisen, joiden jalostusastetta ja tunnettavuutta tulisi entisestään maakunnassa ja matkailuverkostoissa nostaa.
Yritysryhmähankkeen tavoitteena on nostaa Sodankylässä ja sen lähialueella tuotettujen raaka-aineiden tunnettavuutta yritysten välistä yhteistyötä lisäämällä, tuotekehityksellä ja yhteisellä tuoteperhenäkyvyydellä. Yritysten välinen yhteistyö on perusedellytys myös kaupallisen toiminnan kasvulle, mikä puolestaan mahdollistaa toiminta-alueen talouskasvun positiivisen kerrannaisvaikutuksen.
Hankkeessa on mukana neljä yritystä. Hankkeessa tehdään konkreettisia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on mukana olevien yritysten kannattavuuden lisääminen ja työpaikkojen syntyminen yrityksiin.