Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@helsinki.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.

1. SUVI ry vauhdittaa ruokavientiä

Keskiviikkona 20.3. perustettu Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry haluaa nostaa Suomen ruokaviennin kasvukäyrää kannattavasti ja jalostusarvoa lisäten. SUVI ry:ssä on mukana vientimarkkinoille tähtääviä elintarvikealan yrityksiä ja pitkän linjan vientikaupan asiantuntijoita. Aloitteen tekijöinä ovat yritykset. Verkkosivut https://www.su-vi.fi/ ja tiedote (pdf).

2. Vuoden 2024 lähiruokatekopalkinto ja yleisöäänestyksen voittaja

Viime viikolla Lähiruoka & luomu -messujen yhteydessä myönnettiin Vuoden lähiruokateko -palkinto Päijät-Hämeessä sijaitsevalle elämykselliselle lähiruuan ostos- ja taukopaikalle Heinolan Heilalle. Heilassa on kahvila-ravintola, leipomo ja myymälä, ja se on edistänyt lähiruoka-asiaa jo yli 15 vuoden ajan. Yleisöäänestyksen voitti Varsinais-Suomessa Vehmaalla toimiva Vemo’s lähituotepuoti, joka myy lähiruokaa ja käsitehtyjä tuotteita. Lue lisää Messukeskuksen tiedotteesta.  

3. Ruokavirasto tiedottaa

– Ruokaviraston kyselyssä pääset kertomaan, mihin asioihin Ruokaviraston tulisi panostaa vuoteen 2030 mennessä. Kysely liittyy Ruokaviraston strategian päivitykseen. Vastauksia toivotaan kaikilta sidosryhmiltä, joten välitäthän viestiä yrityksille. Kyselyyn pääset tästä (vastausaikaa 5.4. asti) ja lisätietoja strategiatyöstä ruokavirasto.fi -verkkosivuilla.

– Ruokavirasto on koonnut yhteen ”Vientikoulutusta yrityksille ja valvojille” sivun alle EU:n ulkopuolelle suuntautuvaan elintarvikevientiin liittyvää tietoa ja verkkokoulutuksia. Vasemmalla sijaitsevan navigointivalikon kautta pääsee myös muille vientiin liittyville sivuille.

1. Suosituksia yritysjohdolle kestävän pakkausstrategian pohjaksi

Suosituksessa nostetaan esiin kolme toisiinsa kietoutunutta kestävän ruokapakkaamisen strategista teemaa: kestävät pakkausketjut, tuottajavastuun kustannukset ja arvonluonti kestävyydellä. Suositukset on tuotettu Package-Heroes-hankkeessa. Siirry uutiseen.

2. Vinkkejä tuottajaorganisaation perustamiseen

Tuottajaorganisaatiota on Suomessa tällä hetkellä 11 kappaletta, mutta enemmänkin saisi olla. Maaseutuverkoston verkkosivujen uutisessa avataan 13.2. järjestetyn tilaisuuden antia, linkkejä oppaisiin ja vinkkejä, miten lähteä edistämään tuottajaorganisaation perustamista.

3. Kala-alan hankerahoitushaku auki

MMM on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn ja jalostuksen yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin, ympäristön ja kalavarojen tutkimus- ja kehittämishankkeisiin sekä kalataloudellisiin kunnostuksiin. Hakuaika päättyy 1.5.2024. Tutustu tarkemmin.

4. Aitojamakuja.fi -kalenterissa paljon ruoka-alan tapahtumia

Maaliskuun lopussa ja huhtikuussa on runsaasti tarjolla työpajoja, webinaareja ja tietoiskuja niin tuotteiden ja toiminnan kehittämiseen, ruokamarkkinoihin kuin kestäviin toimintatapoihin. Käy tutustumassa Aitojamakuja.fi kalenterissa.  

* Ruokasektorin koordinaatio järjestää 9.4. klo 9 Tutkimustiistai-infon Maatalouden kestävyysmurros – silta yli alkutuottajan ja kuluttajan välisen kuilun?

5. Pari poimintaa julkaistuista katsauksista

– Inspiransin Ruokatrendien näkymät 2024, lue lisää blogista.

– Osaamisen ennakointifoorumin pitkän aikavälin osaamistarve-ennakoinnissa arvioitiin keskeisten muutosilmiöiden vaikutuksia laaja-alaisiin, ammatti- ja toimialarajat ylittäviin osaamistarpeisiin vuoteen 2040 mennessä. Lue lisää opetushallituksen sivuilta.

6. Vihreän siirtymän yrityskilpailu

Biocluster Finland palkitsee nuoria vihreän kasvun yrityksiä Vihreän siirtymän gaalassa keväällä 2024. Kilpailu on suunnattu innovatiivisille suomalaisille kasvuhakuisille yrityksille, joiden tuote tai palvelu on ympäristöystävällinen. Tutustu sääntöihin, haku auki 22.4. asti.

1. Vuoden 2024 luonnontuotteet

Vuoden 2024 luonnontuotteet ovat marjoista lakka, sienistä kantarelli eli keltavahvero ja yrteistä pihatähtimö eli vesiheinä. Vähemmän käytetty pihatähtimö valittiin mukaan, koska se on yleinen koko maassa ja sen elintarvikekäyttö on nykyisin sallittu myös kaupallisesti. Valinnan tekivät Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto. Tutustu tarkemmin aitoluonto.fi-sivulla.

2. Kohti resilientimpää ruokajärjestelmää

RUOKAVARMA-hankkeessa tarkasteltiin nykyisen ja kahden vaihtoehtoisen ruokajärjestelmän haavoittuvuuksia ja selvitettiin mahdollisuuksia niiden poistamiseen. Tutustu hankkeen politiikkasuosituksiin ja julkaisuun.

3. Tietolähteitä hyödynnettäväksi

– Elinvoimabarometri kartoittaa suomalaisten yrittäjien näkemyksiä oman maakuntansa elinvoimaisuudesta, katso vuoden 2023 tuloksia. Tutkimuksen toteuttaa yhteistyössä Suomen Yrittäjät ja Taloustutkimus joka toinen vuosi. Elinvoimabarometrin tuloksia voi myös tarkastella ja vertailla itse eri kysymysten osalta (elinvoima, verkostoituminen, johtaminen).

Tietoarkisto on tutkimuksen ja opetuksen valtakunnallinen palveluinfrastruktuuri. Sinne on arkistoitu useita aineistosarjoja ja yksittäisiä aineistoja, jotka sopivat teemaltaan ruoan, ravitsemuksen ja ruoantuotannon tutkimukseen.

4. Ajankohtaisia kuulumisia maaseutupolitiikasta

– Maaseutupoliittisen selonteon sidosryhmäkysely auki 22.3. asti. Selonteko on mukana pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja liittyy näin ollen mm. ruoan kasvuohjelmaan, kotimaiseen ruoantuotantoon ja yrittäjyyteen. Siirry kyselyyn.

– Maaseutuparlamentin (26.-28.9.) kumppanihaku on käynnissä 20.3. asti. Pääteema on Uudistavaa paikallisenergiaa ja alapolkuina ovat uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Kumppanuus voi olla esim. työpajojen, miniseminaarien tai tietoiskujen järjestämistä. Tarkemmin kumppanuushausta.

5. Elintarviketeollisuuden osaajien koulutukset jatkuvat

Jotpan kilpailuttamien elintarviketeollisuuden vientiä, digitaalisuutta ja kestävää tulevaisuutta tukevat koulutukset ovat käynnissä koko vuoden. Useimmat koulutuskokonaisuudet koostuvat moduuleista, joten osallistuja voi suorittaa haluamansa osuudet tai teemaan liittyvän koko kokonaisuuden. Koulutuksiin liittyy etä- ja läsnäopetusta sekä itsenäisesti suoritettavia osuuksia. Mukaan voi ilmoittautua jatkuvasti. Koulutusten järjestäjien sivuilta löytyy tarkemmat kuvaukset ja ilmoittautumisohjeet:

* Tuotekehitys- ja tuotteistamisosaamista elintarvikealalle

* Tuotekehitystaituri-koulutus

* Elintarvikkeiden myynti- ja markkinointiosaaminen koti- ja vientimarkkinoilla

* Millaista ruokaa sinä söisit? – Innovaatioista kaupalliseen menestykseen

* Iskussa maailmalle -kasvuohjelma

* Kasvua elintarvikealalla – Vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan kaupallistamisen

* Ruokaa vastuullisesti ja kestävästi – vastuullisuuden askeleista ekologisiin ratkaisuihin

* Älyä ja automatiikkaa – Digitalisaatio elintarvikealalla

1. Uutta elintarvikealan tilastotietoa

– ETL:n sivuille päivittyy tilastotietoa elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista. Viime vuoden tilastot ovat nyt saatavilla. Uutisen lopusta löytyy linkki tilastosivulle, jossa voi hakea tietoa mm. maittain, tuoteryhmittäin ja alatuoteryhmittäin.

– Luken kokoama Puutarhatilasto vuodelta 2023 on julkaistu. Lue lisää uutisesta ja tarkemmat tilastotietokannat löytyvät täältä.

– PTY:n päivittäistavarakaupan tuoteryhmittäinen myyntitilasto ajanjaksolta loka-joulukuu 2023 löytyy verkkosivuilta.

– Luomun myynti Suomessa laski vuonna 2023, mihin on vaikuttanut mm. ruoan hinnan nousu. Tarkempaa tietoa Pro Luomun tiedotteessa. Verkkosivustolta löytyy tietoa myös globaalin luomumarkkinan tilanteesta.

2. Vuoden lähiruokateko 2024 yleisöäänestys on käynnistynyt

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Sekä Vuoden lähiruokateko 2024 että yleisöäänestyksen voittaja palkitaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 21.3. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi 17.3. mennessä!

3. Ruokaketjun hankehaku auki 16.4. asti

Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin ja hankkeiden tulee olla laajoja, valtakunnallisia, puolueettomia ja yleishyödyllisiä. Hankkeita toivotaan kahdeksaan teemaan liittyen. Tutustu hakukuulutukseen Ruokaviraston sivuilla.

4. Kehittäjäverkostot Facebookissa

Ruokasektorin keskinäisen viestinnän tukena on Facebookissa kaksi ryhmää, joissa voi jakaa esim. omia uutisia, tilaisuuksia:

– Ruokasektorin koordinaatio https://www.facebook.com/groups/lahiko

– Luomualan kehittäjien yhteistyöryhmä https://www.facebook.com/groups/476194372548524

Lisäksi luonnontuotealan yrittäjyyden verkoston Facebook-sivu https://www.facebook.com/SuomenLuontoyrittajyysverkostoRy

1. Vuoden ruokakasvattajaa etsitään

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys. Tänä vuonna halutaan huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä ruokakasvatustyötä. Ehdotuksia Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen saajaksi voi jättää 31.3. asti. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

2. Ruokaoivallus® 2024 Special Edition ruokainnovaatiokilpailu

Ruokainnovaatiokilpailussa halutaan korostaa suomalaisten raaka-aineiden erityislaatuisuutta ja erityisesti Saimaan aluetta. Kilpailussa on kaksi sarjaa: Pala Saimaata – maukkain ruoka-annos ja Pala Saimaata – paras herkutteluannos. Kilpailu on opiskelijoille alaan ja ikään katsomatta. Kilpailuaika on 1.2.-30.4.2024. Tarkemmat tiedot löytyvät kilpailusivulta.

3. Ruokavirasto tiedottaa

Uuselintarvikkeita koskeva päivitetty Oiva-arviointiohje tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Ohjetta sovelletaan jatkossa selvemmin myös ravintoloissa ja muissa tarjoilupaikoissa. Päivitetyssä Oiva-arviointiohjeessa tulee valvottavaksi myös elintarvikeyritysten käytössä olevien hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden käytön ehtojen toteutuminen.

4. Business Finland tiedottaa

Exhibition Explorer -rahoitus on avustusta osallistumiseen kansainvälisille, Suomen ulkopuolella järjestettäville BtoB-messuille. Rahoitusta voidaan myöntää enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista ja yksittäiselle yritykselle enintään 15 000 euroa yhtä messuhanketta kohden. Hakemusten käsittely ja päätöksenteko käynnistetään 1.3., jolloin uusi asetus astuu voimaan.

– Elintarvikeala vastaa kestävän kasvun haasteisiin ja tavoittelee mittavaa vientiä. Valion veturihanke Food 2.0 tähtää yhteistyön, viennin sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan mittavaan kasvattamiseen. Hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Lue koko uutinen.

5. Monenlaista mielenkiintoista ruoka-alan tapahtumaa tarjolla aitojamakuja.fi -kalenterissa

Helmi-maaliskuussa on melkein jokaisena päivänä jokin ruokaan liittyvä tilaisuus. Aitojamakuja.fi kalenterissa on tietoiskuja, seminaareja, webinaareja, messutapahtumia mm. vientiin, markkinointiin, ruokamatkailuun liittyen.

Ruokasektorin koordinaatio järjestää maaliskuussa:

* Tutkimustiistai-infon Kuluttajien suhtautuminen palkokasveihin ja kasviproteiineihin 5.3. klo 9-10

* Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaverin 18.3. klo 12-14

1. Kevään ensimmäinen aitojamakujalehti.fi verkkolehti on ilmestynyt

Helmikuun lehdessä kerrotaan kansainvälistymiseen liittyen yrittäjän kokemuksia elintarvikeviennin kehittämisestä ja private label -markkinasta. Lisäksi esitellään vertikaaliviljelyn mahdollisuuksia, lähiruokakioski-kokeilun tuloksia, ruokapalveluille suunnattu hävikinhallinnan opas, luonnontuotealan täydennyskoulutuksen sisältöjä sekä maakunnissa järjestetyn kehittäjäkeskustelujen antia. Maakuntien terveiset Pohjois-Savon klusterihankkeesta ja Keski-Suomen ruokaverkostosta. Uutisosassa poimintoja mm. tulevista tapahtumista ja rahoitusinfosta. Lukuiloa!

2. Ruokaviraston Ravitsemus- ja terveysväiteopas

Ruokaviraston uudistetusta Ravitsemus- ja terveysväiteoppaasta, joka sisältää kattavasti tietoa väitteiden käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Opas on suunnattu elintarvikealan yrityksille ja valvojille, mutta on avuksi myös kaupallista yhteistyötä tekeville somevaikuttajille. Tutustu oppaaseen.

1. EU:n nimisuojaa haetaan nimelle Savolainen mustikkakukko

Hakemus perustuu Savolaisen mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 2.3.2024 asti. Tuotteesta lisää Ruokaviraston sivuilla.

2. Keskustelunavaus ruokasektorin kasvusta

Luonnonvarakeskuksen toteuttaman selvityksen tavoitteena oli selvittää Suomen ruokasektorin arvonlisän saavutettavissa oleva kasvupotentiaali vuoteen 2035 mennessä. Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä -julkaisu on keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen.

3. Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä – kutsu yhteistyöhön

MMM:n järjestämässä Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -aloitustilaisuudessa kuultiin, millaisilla askelmerkeillä hallitusohjelman mukaiset työt kestävämmän ja kannattavamman ruokajärjestelmän saavuttamiseksi aloitetaan. Kaikki ruokajärjestelmän toimijat toivotettiin mukaan yhteistyöhön. Yhteystiedot voi jättää samalla verkkosivulla, mistä tilaisuuden tallennekin löytyy. Tarkemmin asiasta MMM:n verkkosivuilla.

4. Miten taata huoltovarmuus ruokasektorilla? -julkaisu

Pellervon taloustutkimus PTT:n puheenvuoroja julkaisu pohtii, mitä on kustannusvaikuttava huoltovarmuustoiminta. Ruokasektorin huoltovarmuutta käsitellään toimialan kannattavuuden, rakennemuutoksen ja globaaleiden muutosvoimien näkökulmasta. Lisäksi huoltovarmuuden tulevaisuuden haasteita ja kustannusvaikuttavuutta tarkastellaan ruokasektoria laajemmin koko huoltovarmuusjärjestelmän näkökulmasta.

5. Ruoka-alan tapahtumia aitojamakuja.fi -kalenterissa

Liki päivittäin Aitoja makuja -kalenteriin lisätään ruoka-alan seminaareja, työpajoja, tapahtumia ym. Ensi viikollakin monenlaista tarjontaa eri puolilla Suomea ja verkkovälitteisesti. Ruokasektorin koordinaatio järjestää yritys- ja kehittämistuki-infon: Kehittämisen työkaluja elintarvikealan yrityksille-webinaari 13.2. klo 10-11.30

1. Ruokavirasto tiedottaa

* Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet -ohje. Ohje on tarkoitettu ruoka-apua välittäville ja jakaville toimijoille (hyväntekeväisyysjärjestöille, -yhteisöille ja niihin rinnastettaville ruoka-aputoimijoille), elintarvikkeita ruoka-apuun luovuttaville tahoille sekä toimintaa valvoville elintarvikevalvontaviranomaisille.

* Tietopaketti neuvojille maatalousluonnon monimuotoisuudesta

* Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje elintarvikealan toimijoille on päivitetty

2. Michelin-tähtien julkistamistilaisuus Helsingissä toukokuussa

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuus järjestetään jo toista kertaa peräkkäin Suomessa. Tapahtuma on tunnustus Suomen laadukkaalle ja monipuoliselle ruokakulttuurille. Tarkemmin Visit Finlandin uutisessa.

3. WWF:n ruokakurssi tarjoaa tietoa ympäristöystävällisestä arkiruuasta

WWF:n ruokakurssi tarjoaa vinkkejä ja maukkaita reseptejä sekä tuhdin tietopaketin ympäristöystävällisestä ruuasta. Lisätietoja wwf.fi:n sivuilla.

4. Valtakunnallisten maaseutuhankkeiden ideahaku on auki 1.3. asti

Hankkeet voivat olla yhteistyöhankkeita sekä koulutus- ja tiedonvälityshankkeita. Ideahaku kohdennetaan tällä hakukierroksella Huoltovarmuus ja varautuminen -hakuteemaan. Hankkeiden painopisteistä tarkempaa tietoa maaseutu.fi-sivuilla.

5. Interreg-ohjelmissa ruoka-alan kehittämiseen liittyviä teemoja – hakuja auki keväällä

* Interreg Auroran 4. haku sulkeutuu 5.3. Toimintalinjojen sisällöistä ja toiminta-alueesta lisätietoa Auroran verkkosivuilla.

* Interreg Itämeren 3. haun projektien ideahaku on auki 17.4. asti. Toimintalinjoista auki on 1) Innovative societies ja 3) Climate-neutral societies. Lisätietoa ohjelman verkkosivuilla.

* Interreg Europen 3. haku käynnistyy Europe, let’s co-operate verkostoitumispäivillä 20.-21.3.

1. Vuoden lähiruokateko 2024 -palkintohaku

Kuka ansaitsee tänä vuonna palkinnon ansiokkaasta lähiruokatyöstä? Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruuan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruuan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnonsaajan valinnassa painotetaan muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa 11.2. saakka Messukeskuksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

2. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille

Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelmassa etsitään ratkaisua, miten edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää. Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan -tietopaketti päättäjille ja lyhyt video löytyvät FOOD-ohjelman sivuilta.

Kokonaisuuteen kuuluu kolme eri hanketta, joiden omilta verkkosivuilta löytyy monenlaista teemaan liittyvää materiaalia:

* Maanviljelyn monihyötyiset ratkaisut ilmastokestävään ruokajärjestelmään (MULTA)

* Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life)

* Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (JUST-FOOD)

3. Selvitys sopimusrakenteista ja kustannusindekseistä elintarvikealan julkisissa hankinnoissa

Luonnonvarakeskuksen tekemässä selvityksessä suositellaan markkinatiedon lisäämistä julkisista elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista ja markkinasignaalien välittymisen vahvistamista markkinavuoropuhelun tarkemmalla ohjeistuksella sekä ruoka-alan markkinatiedon tilastoinnin kehittämisellä. Uutinen MMM:n sivuilla.

4. Haku uuteen Suomalainen Menestysresepti 2025-kilpailuun on käynnistynyt

Foodwestin verkkosivuilta löytyy vinkit hakemiseen. Hakemukset ja videot tulee lähettää viimeistään 11.2.

5. Ruokasektorin koordinaatiohankkeen tulevia ja muita tilaisuuksia aitojamakuja.fi:ssä

Muutama poiminta valtakunnallisen koordinaatiohankkeen tulevista tilaisuuksista:

Tutkimustiistaissa 6.2. klo 9-10 aiheena: Mikä estää meitä syömästä kestävästi?

Kehittämisen työkaluja elintarvikealan yrityksille-webinaari 13.2. klo 10-11.30

Valtakunnallinen Luomufoorumi Kouvolassa ja etänä 7.-8.2.

Ja lisää monipuolista ruoka-alan ohjelmatarjontaa löytyy Aitojamakuja.fi -kalenterista!

1. Oppaita yrittäjille

– Yrityksen ruokamatkailutuotteen tai -palvelun tarinallistamiseen liittyvä Tartu tarinaasi – Asiakaspolun tarinallistamisen käsikirja

– Vinkkejä pienelle elintarvikeyritykselle julkisten keittiöiden tarpeista ja toiveista, julkisen hankinnan prosesseista sekä yhteiskehittämisestä Opas elintarvikeyrityksen ja julkisen keittiön väliseen yhteiskehittämiseen (pdf)

2. Ruokasektorin koordinaatiohankkeen tulevia ja muita tilaisuuksia aitojamakuja.fi:ssä

Muutama poiminta valtakunnallisen koordinaatiohankkeen tulevista tilaisuuksista:

Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaveri 29.1. klo 12-14

Digistä tehoa suoramyyntiin -keskustelutilaisuus 1.2. klo 10-11.30

Valtakunnallinen Luomufoorumi Kouvolassa ja etänä 7.-8.2.

Aitojamakuja.fi -kalenterista löydät runsaasti ruoka-alan tilaisuuksia mm.

– Luomututkimuksen webinaarisarja ja Ruokasektorin tutkimustiistait jatkuvat

– yrittäjille suunnatuissa tilaisuuksissa on aiheena mm. digitalisaatioon liittyvät asiat

– ammattikeittiöille toiminnan kehittämiseen ja yhteistyön edistämiseen liittyviä seminaareja

ja paljon muita ruoka-alan valtakunnallisia ja alueellisia tilaisuuksia. Käythän katsomassa tarjontaa säännöllisesti!

3. Ruokapalvelut mukaan huoltovarmuusorganisaatioon

Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupooli täydentää elintarvikehuoltosektorin yhteistyötä jo olemassa olevien Alkutuotantopoolin, Elintarviketeollisuuspoolin, Kauppa- ja jakelupoolin ja sekä kotitalouksien omatoimisen varautumisen tukemiseen keskittyvän KOVA-toimikunnan rinnalla. Tiedote MaRan sivuilla.

4. Ruokateknologia-ala on kehittynyt suurempien rahoituskierrosten ja innovaatioekosysteemien avulla

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) julkaiseman selvityksen mukaan suomalainen ruokateknologia-alan rahoitus on kasvanut, ja rahoituskierroksilla on ollut mukana myös kansainvälisiä sijoittajia. Vahva innovaatioekosysteemi tukee alan kehitystä ja tutkimuksen kaupallistamista. Lue uutinen ja tutustu selvitykseen.

1. Ruokavirasto tiedottaa

* Kalastustuoteohje elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

* Maataloustuotteita valmistavien ja myyvien yritysten toiminnan kehittämiseen on saatavilla uusi tuki, jolla voi kattaa puolet yrityksen kehittämiseen käytettävien asiantuntijapalveluiden kustannuksista. Tukea voi käyttää esimerkiksi tuotekehityshankkeisiin, kansainvälistymisselvitykseen tai koemarkkinointiin, tai voi myös ostaa esim. markkinointisuunnittelua tai neuvontaa. Tukea voi saada kustannuksiltaan 5000–100 000 euron kehittämispalveluihin. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla.

2. Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuulainen juustoleipä halutaan nimisuojata

EU:n nimisuojaa haetaan nimille Pohjalainen leipäjuusto, Kainuun juustoleipä ja Kainuulainen juustoleipä. Juustojen suojaus perustuu niiden maineeseen ja ne halutaan suojata suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 19.1.2024 asti. Tuotteista lisää Ruokaviraston sivuilla.

3. MMM:n avaama rahoitushaku ja ennakkotietoa tulevasta Makera-hausta

* Rahoitushaku on auki Kestävän kalastuksen ja kalastusharrastuksen edistämishankkeisiin, jotka edistävät kalastusharrastusta, kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnittelua, toimeenpanoa, ohjaamista ja kehittämistä sekä kalastuksenvalvontaa. Hakemuksia voi jättää 31.1.2024, tutustu tarkemmin.

* Makeran maa- ja elintarviketalouden t&k-hankkeiden vuoden 2025 haun painopisteet ovat: 1) Kasvintuotannon kilpailukyky muuttuvassa toimintaympäristössä, 2) Erilaiset viljelijät ja päätöksentekoa ohjaavat ratkaisut tiloilla (MATO2-ohjelman teemasta 2), 3) Menestystä maatilayritysten liiketoimintaa, johtamista ja kilpailukykyä kehittämällä ja 4) Hyvinvointia ja terveyttä edistävä kestävä ruokajärjestelmä. Ensimmäisen vaiheen haku päättyy 21.3.2024, tutustu tarkemmin.

4. Kysely tavarantoimittajille

Euroopan komissio pyytää elintarvikemarkkinoiden toimijoilta kokemuksia hyvän kauppatavan vastaisista käytännöistä maataloustuote- ja elintarvikeketjussa. Kysely tehdään vuosittain jokaisessa jäsenvaltiossa. Komissio arvioi kyselyn tulosten perusteella jäsenvaltioiden toteuttamien toimenpiteiden tehokkuuden. Siirry kyselyyn (kielen voi vaihtaa sivuilla).

5. Vuoden 2024 ruokatrendejä ja -ilmiöitä

Lähiruokaa – totta kai! -blogissa avataan ajankohtaisia ruokatrendejä ja -ilmiöitä eri raporttien ja katsausten pohjalta.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 31/2023 (18.12.2023)

1. Uusia elintarviketeollisuuteen liittyviä koulutuksia

Jotpan kilpailuttamat elintarviketeollisuuden vientiä, digitaalisuutta ja kestävää tulevaisuutta tukevat koulutukset pyörähtävät käyntiin heti tammi-helmikuussa eri organisaatioiden toteuttamina:

* Elintarvikkeiden myynti- ja markkinointiosaaminen koti- ja vientimarkkinoilla

* Ruokaa vastuullisesti ja kestävästi – vastuullisuuden askeleista ekologisiin ratkaisuihin

* Älyä ja automatiikkaa – Digitalisaatio elintarvikealalla

* Millaista ruokaa sinä söisit? – Innovaatioista kaupalliseen menestykseen

* Iskussa maailmalle -kasvuohjelma

* Tuotekehitystaituri-koulutus

Lisätietoa koko kokonaisuudesta Jotpan sivuilta. Kannattaa seurata koulutusten osalta toteuttajaorganisaatioiden omaa viestintää.

2. Ruoka-alan uudet mahdollisuudet -seminaarin materiaalit

Marraskuun lopussa järjestetyn elintarvikealan TKI-toiminnan mahdollisuuksiin ja muutoksiin liittyvään varautumiseen keskittyneen seminaarin esitykset ja tallenne löytyvät aitojamakuja.fi-verkkosivuilta.

3. Kysely käynnissä yritysten vientitoiminnasta ja sen tavoitteista

Tietojen pohjalta laaditaan kannanotto valtionhallinnolle vientikaupan kehittämisen tilanteesta sekä viestitään yritysten tahtotilasta ja toimenpidetarpeista elintarvikeviennin kasvattamiseen. Kysely tuottaa samalla tietoa mahdollisen Suomen elintarvikeviennin edistämisyhdistys SUVI ry:n perustamista varten. Lisätietoja LinkedInissä ja linkki kyselyyn, vastaukset 15.1. mennessä.

4. Ajankohtaista EU:n maataloustuotteiden menekinedistämisestä

Tammi-helmikuun vaihteessa järjestetään tiedotuspäivä, jossa kerrotaan, miten kestäviä ja korkealaatuisia EU:n maatalouselintarvikkeita koskevia menekinedistämistoimia voidaan hakea EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Haku on avoinna 18.1.-14.5.2024. Lisätietoja Euroopan komission sivuilla. Sivustolta löytyy myös vuodelle 2024 hyväksytty uusi työohjelma ja listaus vuonna 2023 rahoitettavista ohjelmista.

5. Työkaluja ruokapalvelualan yrityksille

Ruokatuotteista boostia-hankkeessa on luotu systemaattisen kehittämisen malli ruokapalvelualan pienyrittäjille eli Kehittämisen kahvakuula -malli ja profiloitiin Etelä-Savon alueen ruokapalvelutarjontaa, jonka tuloksena syntyi Kuusi x kyllä -malli yrittäjien profilointityön avuksi. Molempiin voi tutustua ThingLink-alustalla ja kaikki materiaali löytyy myös hankkeen verkkosivuilta.

6. Pro Vege ry – Uusi kasvipohjaisen ruuan yhdistys

Suomeen on perustettu kasvipohjaisen ruuan yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kasvipohjaisen ruuan kehitystä ja kasvua. Pro Vege yhdistyksessä on mukana sekä elintarvikealan yrityksiä ja muita toimijoita että Suomen suurimmat päivittäistavaraketjut. Lue lisää tiedotteesta.

7. Työvoiman kohtaantoon liittyvä raportti

Osaamisen ennakointifoorumin raportissa tarkastellaan 75 ammattialaa, joista 20:lla ennakoidaan vuonna 2028 olevan työvoimapulaa. Työvoimapulaa syntyy varsinkin eläköitymisestä ja työvoimatarpeen voimakkaasta kasvusta. Työvoimapulaa esiintyy esimerkiksi useilla luonnonvara-ammattialoilla, kuten maatalousyrittäjillä ja -työntekijöillä, metsätyöntekijöillä sekä kalastajilla ja kalanviljelijöillä. Tiedote ja raportti Opetushallituksen sivuilla.

Ruokasektorin koordinaatiohanke kiittää yhteistyöstä ja toivottaa herkullista joulua sekä hyvää tulevaa vuotta 2024!

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 30/2023 (7.12.2023)

1. Uudistuva elintarvikeala -toimialaraportti ja elintarvikealan valmistusta koskevaan pk-yritysbarometri on julkaistu

Elintarvikealan yritykset ovat kasvuhakuisia ja hakevat uudistumista monin eri tavoin. Kasvu kotimaan markkinoilla on vähäistä. Inflaatio on nakertanut kuluttajien ostovoimaa ja näkyy hintatietoisuutena. Vienti korostuu ruokajärjestelmän yhtenä kasvumahdollisuutena. Kilpailutilannetta on kiristänyt myös tuonnin kasvu. Lue koko tiedote ja tutustu raportteihin TEMin sivuilla.

2. Parhaat Ruokamatkailutuotteet 2023 on palkittu

Tämän vuoden paras ruokamatkailutuote on Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma, Tammiston Kuulas Naantalista. Toiseksi sijoittui Ravintola Vår Porvoosta ja kolmanneksi Glowing Ember -kotaillallinen Rovaniemeltä. Lisäksi jaettiin kunniamainintoja. Tutustu tarkemmin palkittuihin ruokamatkailutuotteisiin Hungry for Finland-verkkosivuilla.

3. Ruokavirasto tiedottaa

Lausuntopyyntö päivitetystä ohjeesta Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset – ohje toimijoille. Ohje liitteineen Ruokaviraston sivuilla, lausunnot 12.12. mennessä.

4. Ruokajärjestelmään liittyviä väitöskirjoja on valmistunut

– Susanna Kujala: ”Ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymä ja alueet keskinäisriippuvuuksien maailmassa” (1.12.). Ruokajärjestelmien kestävyyteen on yhdistetty esimerkiksi lähiruoan käyttö, luomutuotanto ja kiertotalous. Näitä teemoja tarkastellaan Suomen alueiden, aluekehityksen ja aluetalouksien näkökulmasta lisäämällä ymmärrystä siitä, miten alueiden ominaisuudet ja resurssit vaikuttavat ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymään sekä vastaavasti, miten ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymä vaikuttaa aluetalouksiin. Siirry uutiseen.

– Irene Kuhmonen: ”Imprisoned by the regime? Farmer agency and farm resilience in the making of a sustainable food system” (15.12.). Maanviljelijät ovat ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymän kannalta kenties tärkein toimijajoukko. Valtaosa ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista syntyy maataloudessa, maanviljelijöiden valintojen seurauksena. Samalla maanviljelijät ovat kuitenkin ruokaketjun vähävaltaisimpia osapuolia, joita kurittavat jatkuvat hintapaineet. Kiinnostuksen kohteena on, millainen on maanviljelijöiden rooli ja toimijuus ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymässä. Siirry uutiseen.

5. SITRA: Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä?

SITRAn kokoama työpaperi tarjoaa ehdotuksia, jotka edistävät ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymää Suomessa. Ehdotukset luovat kokonaiskuvaa, jossa luonnon, ruuantuotannon ja ravitsemuksen näkökulmia käsitellään yhdessä ja niin, että keskinäisriippuvuudet tunnistetaan. Julkaisun voi ladata SITRAn sivuilta.

6. Kuulumisia hallitusohjelman mukaisesta Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuudesta

MMM on käynnistänyt työn ruoka-alan kasvuohjelman parissa kutsumalla yhteen ruoka-alan yrityksiä, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan edustajia ja kaupan sekä matkailu- ja ravintolapalveluiden edustajia. Uutinen kolmen pyöreän pöydän kokoontumisista mmm.fi-sivuilla. Kokonaisuuden edistämiseen liittyvän suomalaisen ruuantuotannon strategian ohjausryhmän kokoonpano löytyy täältä.

7. Vähähiilisyystiekartat päivitetään

TEM on käynnistänyt yhdessä toimialojen kanssa vähähiilisyystiekarttojen päivitystyön. Tiekarttoja laadittiin 13 toimialalle (mukana mm. kaupan ala, matkailu- ja ravintolapalvelut, maatalous) viime hallituskaudella. Vuonna 2020 valmistuneet vähähiilisyystiekartat päivitetään vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä ja teknologista kehitystä siltä osin kuin on tarpeellista. Tavoite on, että päivitykset saataisiin pääosin valmiiksi kesään 2024 mennessä. Lue koko uutinen.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 29/2023 (22.11.2023)

Tämän vuoden viimeinen aitojamakujalehti.fi verkkolehti on ilmestynyt
Näin loppuvuodesta lehdessä esitellään ruoka-alan yrittäjille valmistuneita oppaita ja työkirjoja, joissa pureudutaan monipuolisesti liiketoiminnan kehittämiseen liittyviin näkökulmiin (mm. viestintään ja digitaalisiin työkaluihin), riskeihin ja kriiseihin varautumiseen sekä hiilijalanjäljen laskemiseen. Menestystä on tullut Suomeen EuroSkills-kilpailuissa ja parhaat Artesaaniruokatuotteet on palkittu. Lisäksi kerrotaan Luonnontuotepäivien annista, yliopisto-opiskelijoiden ja yritysten yhteistyöstä sekä sivuvirtojen mahdollisuuksista. Maakuntaterveisiä tällä kertaa Pohjois-Pohjanmaalta verkostojen näkökulmasta ja Saimaan seudulta ruokamatkailun parista. Mukana myös Aitoja makuja yritystilastot. Mukavia lukuhetkiä!
Ensi vuonna lehti ilmestyy viisi kertaa: 14.2., 17.4., 12.6., 18.9. ja 20.11. Mikäli haluat kirjoittaa artikkelin lehteen, niin ota yhteyttä hyvissä ajoin paivi.toyli@helsinki.fi.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 28/2023 (17.11.2023)

1. Ajankohtaisia Elintarvikemarkkinavaltuutetulta

* Opas elintarvikemarkkinoiden sääntelystä ja valvonnasta. Oppaan avulla pyritään selkeyttämään eri toimijoiden rooleja elintarvikemarkkinoiden sääntelyssä ja valvonnassa sekä kuka tai mikä on missäkin tapauksessa toimivaltainen taho. Oppaassa esitellään myös keskeistä alan sääntelyä.

* Elintarvikemarkkinavaltuutettu on aloittanut kyselyiden sarjan, jonka avulla se pyrkii selvittämään elintarvikemarkkinoiden käytäntöihin ja toimintatapoihin mahdollisesti liittyviä ongelmia ja niissä tapahtuvia muutoksia. Leipomo- ja konditoria-alan toimijoille suunnatun kyselyn tuloksiin voit tutustua täällä.

2. KIKE-hankkeen kokoamaan markkinatietoa

Ilmastoviisaan elintarvikemarkkinan kehitysnäkymiä käydään läpi KIKE-hankkeen markkinakatsauksissa. Webinaarien anti on koottu verkkosivuille ja niistä on tehty myös podcasteja. Viimeisimpänä tällä viikolla aiheena oli Premium private label. Tutustu aineistoihin https://ki-ke.fi/ > aineistot.

3. Oppaita ja ohjeita

* Ruokavirasto tiedottaa: Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta on päivitetty

* Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla -työkirja on saatavilla nyt myös ruotsiksi. / Riskhantering i små och medelstora företag i livsmedelsbranschen: Arbetsbok för hantering av affärsrisker och beredskapsplanering. Tiedote ja työkirjat Luken verkkosivuilla.

* Töissä elintarvikealan mikroyrityksessä -opas (pdf) on tarkoitettu avuksi työntekijöille, jotka sijoittuvat elintarvikealan yrityksiin uusina työntekijöinä tai työelämässä oppijoina.

4. Ruokasektorin koordinaatiohankkeen tulevia ja muita tilaisuuksia aitojamakuja.fi:ssä

Muutama poiminta valtakunnallisen koordinaatiohankkeen loppuvuoden tilaisuuksista:

Ruoka-alan uudet mahdollisuudet -vuosiseminaari Helsingissä 29.11., ohjelmaa on päivitetty, ilmoittautuminen 22.11. mennessä

Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaveri 11.12. klo 12-14

Luomualan kehittäjien online-työpaja 12.12. klo 9-10.30

Infoa hankerahoittajille -webinaari 15.12. klo 9-10.30

Eri puolilla Suomea järjestetään nyt paljon tilaisuuksia ja useimpia niistä voi seurata myös verkon välityksellä. Käythän säännöllisesti katsomassa, mitä kaikkea löytyy Aitojamakuja.fi -tapahtumakalenterista.

5. Luomututkimuksen saralta

* Luomumyytit-juttusarjassa pyritään tutkimukseen perustuen avaamaan yleisimpiä luomuun liittyviä yksinkertaistavia ja ongelmallisia käsityksiä. Tähän mennessä on jo avattu 6 luomumyyttiä.

* Luomuinstituutti rahoittaa luomualan väitöskirjatutkimushankkeita. Teemoina ovat luonnonmukainen kasvintuotanto, luonnonmukainen kotieläintuotanto, luonnonmukainen ruoka ja kulutus sekä luonnonmukaisen tuotannon ympäristövaikutukset. Hakijoina täytyy olla vähintään kaksi tutkijaa. Lue lisää Luomuinstituutin sivuilta.

6. EIP-hankkeiden haku on käynnistynyt

Eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden EIP-hankkeita voi toteuttaa myös alueellisesti. EIP-ryhmien tavoitteena on ratkaista alkutuotannossa havaittu ongelma ja kehittää uusi tuote tai menettelytapa ongelman ratkaisuksi. Innovaatiohankkeessa kehitettävä ratkaisu perustuu maatilojen tarpeisiin ja se uudistaa tai edistää maa-, metsä- tai biotaloutta. Hakijoille infotilaisuus 21.11., lue lisää maaseutuverkosto.fi-sivuilta.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 27/2023 (9.11.2023)

1. Tiedonsaantia pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä halutaan parantaa

Lausuntopyyntö luonnoksesta elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 834/2014 muuttamiseksi sekä luonnoksesta eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 1010/2014 muuttamiseksi. Lausunnot tulee lähettää viimeistään 8.12. ja koko lausuntopyyntö löytyy https://mmm.fi/lausunnolla (skrollaile alaspäin).

2. Jotpan kilpailuttamat elintarviketeollisuuteen liittyvät koulutukset alkavat

Elintarviketeollisuuden vientiä, digitaalisuutta ja kestävää tulevaisuutta tukevien koulutusten toteuttajat eri teemakokonaisuuksiin liittyen on valittu. Koulutukset käynnistyvät pääasiassa alkuvuodesta 2024. Tarkemmin Jotpan sivuilla. Osa-alueen ”Vastuullinen ja ekologisesti kestävä elintarviketeollisuus” koulutukseen haku on jo käynnistynyt:

* Kasvua elintarvikealalla – Vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan kaupallistaminen

* Kasvua elintarvikealalla – Elintarvikkeiden markkinointi, myynti ja vientikoulutus elintarvikealalla toimiville

3. Luomualan toimijoita palkittiin Luomupäivillä

Luomuliitto on myöntänyt Vuoden Luomuyritys -palkinnon LuomuMattisen tilalle Kouvolaan. LuomuMattisen yrittäjä Tommi Hasu viljelee gluteenitonta kauraa, hernettä ja rypsiä ja pitää luomuemolehmiä. Hänet tunnetaan luomun puolesta puhujana ja aktiivisena vaikuttajana myös sosiaalisessa mediassa. Lisäksi Luomuliitto on myöntänyt luomukonkarin arvonimet GTK:n pääjohtaja, metsänhoitaja Kimmo Tiilikaiselle sekä agrologi, luomuneuvoja Brita Suokkaalle. Kumpikin on tehnyt pitkäaikaisesti työtä luomualan eteen.

4. Luontoyrittäjyyden tunnustuspalkinnot jaettiin Luonnontuotepäivillä

Vuoden 2023 luontoyritys on Luonkos Finland Oy Ltd Naantalista. Yritys on innovatiivinen, kasvien käytön perinteitä ja uutta tutkimustietoa sujuvasti yhdistelevä luonnonkosmetiikkayritys, joka toiminnassaan huomioi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kaikki ulottuvuudet. Vuoden luonnontuotetoimijaksi puolestaan valittiin valtakunnallisesti toimiva Maa- ja kotitalousnaiset, jolle tunnustus annettiin vuosikymmenten mittaisesta ansiokkaasta luonnontuotealan toiminnasta. Lue lisää aitoluonto.fi uutisesta.

5. Seafood Innovations -kilpailun voittajat on valittu

Toista kertaa järjestetyn Seafood Innovations -kilpailun Innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit -sarjan voitti Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhtö. Teknologiset innovaatiot -sarjan voitti PaRAS Aqua Oy:n PaRAS kalankasvatuslaitoskonsepti. Kilpailussa etsittiin kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä uusia ratkaisuja ja innovatiivisia tuoteuutuuksia. Lisää tiedotteessa.

6. KEINO-osaamiskeskuksen uutiskipinä kokoaa ajankohtaistietoa teemoittain

Elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat -uutiskipinässä on kattava tietopaketti julkisille hankkijoille. Uutiskipinän sisältöä alla, lue kokonaan täällä

* Kriteeripankki auttaa vastuullisempien hankintojen tekemisessä

* Luonnon monimuotoisuus elintarvikehankinnoissa

* Videoilta vinkit vastuullisiin elintarvikehankintoihin

* Lisää luomu- ja lähiruokaa kuntiin DPS-hankinnalla

* LUKEn kysely: Kustannusnousujen vaikutuksista julkisiin elintarvikehankintoihin (huom! vastausaikaa 10.11. asti)

* Ajankohtaisia ruoka- ja elintarvikealan tapahtumia

Uutiskipinän voi tilata: https://uutiskirje.hankintakeino.fi/.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 26/2023 (2.11.2023)

1. Makuelämykset matkamuistoiksi -opas

Millaisia paikalliseen luontoon, elämäntapaan ja kulttuuriin pohjautuvia korkealaatuisia ruokamatkamuistoja voisimme tarjota niin kansainvälisille kuin kotimaisille matkailijoille? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ruokamatkamuistojen tuotekehityksessä? Makuelämykset matkamuistoiksi -opas kokoaa keskeisiä asioita ruokamatkamuistojen tuotteistamisen tueksi.

2. Hävikki-battlessa voitot hävikkiwrapille ja juustokakulle

Tämän vuoden Hävikki-battlessa 7600 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta käytti luovuutta ja taitojaan luodessaan herkullisia ruoka-annoksia. Pääruokakategoriassa Instagram-kuvakilpailun voitti hävikkiwrap, joka oli Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttama annos. Jälkiruokasarjan voitto meni Maalahden Högstadiet i Petalax:iin juustokakulla, joka oli koottu jälkiruokamaljaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.   

3. Omistajanvaihdoksen tietolähde ov-foorumi.fi

Uusi hakupalvelu kokoaa yhteen omistajanvaihdosneuvontaa tarjoavat paikalliset asiantuntijat. Neuvonta on tarkoitettu yrityksen ostamista, myymistä tai sukupolvenvaihdosta suunnitteleville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville henkilöille ja se on asiakkaalle maksutonta. Verkkosivuilta löytyy paljon oppaita ja vinkkejä aihepiiriin liittyen. Tutustu hakupalveluun.

4. Viisi valtakunnallista maaseutuhanketta sai rahoituksen

Uudet hankkeet liittyvät teemoihin: 1) Yhteistyötoimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen sekä luonnonvarojen kestävään hoitoon 2) Maatalouden kehittäminen valtakunnallisilla hankkeilla ja 3) Matkailun verkostohankkeet. Tutustu tarkemmin hankkeisiin maaseutu.fi-sivuilla.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 25/2023 (24.10.2023)

1. Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla -työkirja

Työkirjan tarkoitus on avustaa ja tukea elintarvikealan pk-yritysten liiketoiminnan riskienhallintaa (RH) ja varautumissuunnittelua erilaisten johtamisvälineiden avulla. Työkirja sisältää sarjan elintarvikealan pk-yritysten riskienhallintaa käsitteleviä tieto- ja työkortteja, joiden avulla elintarvikeyrityksissä voidaan kehittää ja seurata yrityksen riskienhallintaa ja varautumista erilaisten häiriöiden ja poikkeusolojen varalta. Tutustu julkaisuun! Työkirjaa esitellään myös 29.11. järjestettävässä seminaarissa (ks. alemmas).

2. Politiikkasuositus: Nuoria yrittäjiä maatalousalalle – imago paremmaksi ja omistajanvaihdokset sujuvammiksi

PTT:n julkaisema policy brief 3/2023 antaa kuusi suositusta, miten nuorten yrittäjien kynnystä lähteä maatalousyrittäjäksi voitaisiin madaltaa. Alalle tuloa voidaan edistää esimerkiksi helpottamalla ja sujuvoittamalla omistajanvaihdoksia sekä tekemällä ruoantuotannon merkitys näkyvämmäksi yhteiskunnassa. Tulevaisuuden maatalousyrittäjät tarvitsevat näkymän ja luottamusta siihen, että maatalous tarjoaa perustan taloudellisesti kannattavalle ja kestävälle liiketoiminnalle.

3. Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatiohankkeen tulevia

Muutama poiminta valtakunnallisen koordinaatiohankkeen tulevista toiminnoista

Luonnontuotepäivät järjestetään Helsingissä 8.-9.11. Huom! Jos tulet paikan päälle, ilmoittaudu tänään 24.10.

Elintarvikealan vienti ja kansainvälisyys -verkostotapaaminen Teamsillä 6.11. klo 13-15

Ruoka-alan uudet mahdollisuudet -vuosiseminaari Helsingissä 29.11., alustava ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen avattu

Aitojamakuja.fi -tapahtumakalenterista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista.

4. Uuselintarvikestatus selvitettiin neljälle versolle

Voimaversot-hankkeen toimesta tehtiin kuulemispyyntö Ruokavirastolle neljän eri verson (vehnän verso eli vehnänoras, rukiin verso eli ruisoras, kauran verso eli kauranoras ja auringonkukan verso) osalta niiden uuselintarvikeasemasta. Ruokaviraston lausunnossa todetaan, että vehnänoras ja auringonkukan verso ovat hyväksyttyjä elintarvikkeita, kun taas ruisoras ja kauranoras ovat uuselintarvikkeita. Lisätietoja Aitojamakuja.fi:n ajankohtaisissa.